Frågor och svar

 
 

VArför startades 2091?

En förutsättning för att en institution ska utvecklas — oavsett om det är en idrottsklubb, en föreningsdemokrati eller ett aktiebolag — är att olika tankar och idéer torgförs, möts, diskuteras och implementeras. I ett fritt, levande medie- och diskussionsklimat av hög kvalitet frodas goda idéer och därigenom utveckling.

2091 startades som en plattform för idéer och samtal kring AIKs utveckling, eftersom grundarna ansåg att det tidigare saknats.

Vilken verksamhet bedriver ni?

Vi tar fram artiklar och andra sorters presentationsmaterial som handlar om hur AIK Fotboll kan stärkas långsiktigt, samt folkbildar om klubben och omvärlden. Detta gör vi företrädesvis genom 2091s egna kanaler. I dessa kanaler publiceras material framtaget dels av tankesmedjans medlemmar, men också av gästskribenter. Verksamheten bedrivs helt ideellt. 2091 är fristående från klubben, och är öppen för AIKs medlemmar i första hand. Verksamheten berör först och främst fotbollen.

De uppfattningar som uttrycks av enskilda individer genom 2091:s kanaler delas inte nödvändigtvis av andra skribenter. Vi förordar en fri debatt, så länge den vägleds av tilltron till det goda argumentet.

Vad är en tankesmedja?

Tankesmedjor är vanliga i politikens och samhällsdebattens värld och består i regel av en sammanslutning idédrivna människor och experter som — var för sig och tillsammans — vill påverka både den allmänna opinionen och beslutsfattare.

Vi känner inte till några andra tankesmedjor som liksom 2091 är kopplade till en specifik klubb i idrottsvärlden, men vår definition av tankesmedjan i denna idrotts- och klubbspecifika kontext är att vi gör research och bildar opinion kring idéer och perspektiv som våra medverkande tror bidrar till att förbättra klubbens demokratiska, ekonomiska eller sportsliga framgång.

vilka startade 2091?

2091 startades av tre AIK-medlemmar, Simon Strand, Ludvig Broomé och Raoul Mehta, på Restaurang Balzac i Vasastan sommaren 2019.

vad är målet med verksamheten?

Syftet med verksamheten är i det stora hela taget att utveckla AIK. Vi vill att AIK ska bli bättre, större och komma fler till del. Målet är därför att uppmuntra och kanalisera engagemang, att fler goda idéer ska föras ut, diskuteras och genomföras — och att en kvalitativ diskussion om viktiga gemensamma klubbfrågor ska stärka föreningsdemokratin.

Goda idéer finns det väl ingen brist på. varför fokuserar ni inte på genomförande i stället?

Det är förvisso alldeles sant att det som kräver mest tid och kraft är att genomföra en idé, inte att komma på den, men vi menar samtidigt att det inom AIK saknas konstruktiva projekt att enas kring — och att dessa konstruktiva projekt måste börja med en idé. I dag är idédebatten kring AIK i det närmaste obefintlig. Det tror vi måste ändras om genomförandetakten ska kunna öka.

Samtidigt är det naturligtvis inte hela lösningen. Vårt initiativ med denna tankesmedja är ett sätt att sätta igång nya tankar, samtidigt som vi är angelägna om att dessa tankar inte ska vara onödigt fluffiga eller teoretiska, utan också gå att förstå hur man genomför.

Men en stor idé är inte värd att genomföra om den först inte vinner ett intresse och engagemang. Därför väljer vi att här få ut olika idéer, varav vissa kanske kommer bemötas med adekvat kritik som visar att de inte förtjänar att genomföras, medan andra idéer kanske välkomnas och förbättras i diskussionen och sedan når hela vägen till exekvering. En god idé är inte genomförandets motsats, så därför ser vi ingen sådan konflikt.

Övriga frågor?

Har du en fråga till oss? Hör av dig på info@2091.se så kommer vi besvara den så fort vi har möjlighet.