Hur presterade AIK:s mittfält och anfall 2021? Del 2 statistiska spelaranalyser

 

För någon vecka sedan publicerades min text om AIK:s defensiva spelares prestation under 2021. Den första delen innehållande målvakter och försvarare går att läsa här. Nu är tiden kommer för de offensiva spelarna.

Jag har tittat på de spelare som spelat minst 300 minuter och jämfört dem med hur de presterade för samma tränare under 2020, det vill säga hösten (om de väl spelade i AIK då dvs).

Statistiken kommer från wyscout, instat, FBref samt Twelve Football. All statistik är för Allsvenskan, cupen är ej inräknad.

Förklaring av begrepp som är nödvändiga att känna till:

Expected goals (xG): Antalet mål en spelare förväntats göra baserat på kvalitén och kvantiteten på de målchanser denne spelare haft. Baserat på historisk data.

Expected assists (xA): Antalet assist en spelare förväntats göra baserat på kvalitén och kvantiteten på de målchanser denne spelare assisterat till. 

Expected goals against (xGA): Insläppta xG.

Innan genomgången för spelarna kommer även en kort summering av hur herrlaget presterade sett till xG. Grafen nedan visar hur AIK presterade målmässigt och xGmässigt för enskilda omgångar. Exempel: första omgången vann AIK mot Degerfors med 2 mål (blå stapel) och xG (orange stapel) med 1,5 mål. Den gråa linjen är differensen mellan målskillnaden och xGskillnaden sammanlagt efter given omgång.

Målskillnad=Antal mål som AIK gör minus antal mål som AIKs motståndare gör. (skala vid vänster axel)  
xGskillnad=Antal förväntade mål (xG) framåt för AIK minus antalet förväntade mål för AIKs motståndare. (skala vid vänster axel)         
Aggrererad målskillnad - xGskillnad = Målskillnad-xGskillnad ihopsamlat till given omgång. Ex, efter 14 omgångar har AIK gjort 1,77 lägre målskillnad än xGskillnad. (skala vid höger axel)

Intressant information från denna graf:

  • Vid omgång 12 var AIKs aggregerade målskillnad-xGskillnad -5,98 vilket var det lägsta AIK hade under säsongen. Vilket innebär att vi hade 5,98 mål sämre målskillnad än vi borde haft sett till de chanser vi och våra motståndare skapat. Vi minns exempelvis Norrköpingsmatchen på bortaplan, då AIK skapade många målchanser och höll tätt bakåt, men ändå lyckades förlora med 2-0

  • Som högst var det efter omgång 19, då hade AIK 2,09 högre målskillnad än xGskillnaden. Vilket betyder att vi då hade 2,09 bättre målskillnad än vi ”borde haft” sett till de chanser vi och våra motståndare skapat.

  • Säsongen avslutades med -0,44 målskillnad-xGskillnad, dvs AIKs målskillnad borde varit 0,44 mål högre. Förargligt med tanke på hur nära vi var på guldet? Det kan man säga, värt att ta med dock är att MFFs målskillnad var 6,88 mål under xGskillnaden. Därför skulle jag snarare argumentera för att vi hade tur som slutade så nära MFF i tabellen.

  • Kristoffer Nordfeldt gjorde sin första Allsvenska match i omgång 16.

  • Stark avslutning med otroligt bra prestationer sista fyra omgångarna.

Till spelarna. Vi börjar att kolla på lite så kallade On-Off stats. FBref, en internationell sida för fotbollsstatistik. De definierar On-Off stats så här:” Net goals per 90 min while the player was on the pitch minus net goals allowed per 90 minutes by the team while the player was off the pitch.” Det vill säga måldifferensen för laget när spelaren var på kontra av planen. Det som i ishockey kallas för “plus-minus-statistik” 

Det som ska tas i beaktning när man tolkar On-Off stats är hur stor andel av de spelade minuterna olika spelare har. Om en spelare har spelat extremt stor eller liten andel av minuterna blir siffran väldigt osäker. Ett tydligt exemel som vi tog i första delen var Sotte som har spelat 96,1% av tiden i Allsvenskan, hade vi haft ett målnetto på 3+ under de 3,9% av tiden då Sotte inte varit på planen hade Sotte fått väldigt dålig On-Off statistik. De spelarna som är mest intressanta att titta på blir därför de som ungefär har spelat lika mycket om de suttit på bänken. Ytterligare en faktor som man ska ta i beaktning är vilka minuter spelade spelaren. Såklart blir det klart svårare att spela bort mot Malmö kontra hemma mot Östersund.


On-off stats för våra offensiva spelare. Siffrorna talar väl till stor del för sig själva men en intressant grej kan vara att det är tydligt här att spelare som spelat mer eller bara under hösten har bättre On-off statistik vilket beror till stor del att lagets resultat var bättre då, samma fenomen såg vi på Kristoffer Nordfeldt.

Defensiva/centrala mittfältare

Bilal Hussein

Bilal Hussein har haft ett fantastiskt år! Spelat otroligt mycket, hela 2835 min i Allsvenskan. Utvecklat defensiven, knappt gjort några misstag och blivit målfarligare. Bilals främsta kvalite är dock passningsspelet, otroligt hög passnings% trots att hans svårighetsgrad i passningsspelet är aningen högre än snittet. Bilal har även blivit lagkapten i u21 landslaget vilket tyder på fina ledaregenskaper. Vi får se hur länge Bilal kommer spela kvar hos oss, europeiska klubbar lär definitivt vara intresserade av Bilals tjänster.

Sebastian Larsson

Sebastian Larsson stod för ytterligare ett bra år i AIK-tröjan. xA per 90 står ut mest, antar att en stor del av dem är hans hörnor och fasta situationer, vilket var ett starkt vapen under året. Finns en viss tendens till att även Sebastian Larsson håller på att bli äldre. Färre progressiva löp, lyckade dribblingar, dribblingar per 90, offensiva aktioner per 90 och målfarligheten har också blivit lägre. Han har dock kompenserat med bättre defensiva prestationer.

Ebenezer Ofori

Speltiden är kanske den allra mest intressanta statistiken för Ofori. Endast 493 min i år. Inte det vi förväntade oss när han skrev på för två år sedan. Blev i vissa fall petad av då 17-åriga Yasin Ayari. Statistiken blir mer osäker för spelare som inte fått spela så mycket men Ofori ser ut att ha gjort det helt okej när han varit på planen, inte särskilt målfarlig men annars ganska höga värden.

Yasin Ayari

En av våra största talanger just nu. Otroligt att se en 17-årig spelare ta så stor plats på direkten. Extremt bra defensiv statistik vilket inte är särskilt vanligt när 17-åriga innermittfältare får speltid. Ska bli kul att följa Yasin Ayaris framtid.

Yttermittfältare och anfallare

Saku Ylätupa

Det är säkert många av oss som inte riktigt förstår oss på Saku Ylätupa. I början av säsongen var han briljant, sedan några mindre bra insatser och sen helt i frysboxen. Det blev totalt bara 838 minuters speltid under säsongen för Saku. Under den tiden lyckades han bra defensivt med flera duell vinster, passningsbrytningar och andra defensiva aktioner. Framåt stod han för bra inlägg och många xA. Han gjorde 1 mål på 0,93 xG vilket ger låga tal per 90 och långt ifrån spelare på samma position. Dribblingar, och progressiva löp var strax under snittet för topp 10 spelare. Sakus kontrakt går ut i december 2022 vilket gör att situationen blir lite likt en t-korsning. Antingen förlänga om man tror på Saku, eller sälja. Troligen kommer det inte vara någon särskilt rik klubb som är intresserad av Saku, men det kanske går att få in en bra vidareförsäljningsklausul eller återköpsklausul om Saku slår. 

Zach Elbouzedi

I somras kom Elbouzedi efter att spelat fotboll i de lägre divisionerna på de Brittiska öarna. Jag gjorde då en spindel som jag postade på twitter om från hans speltid innan han anlände som till stor del liknar denna. Zach fick 1684 minuters speltid i Allsvenskan. Defensivt var han aningen svagare än de bästa spelarna på samma position. Offensivt var det blandat, han springer och dribblar vilket han gör väldigt bra (ingen har väl undgått att se hans snabbhet). Även inläggen och framspelningar har varit bra. Zachs akilleshäl är målgörandet, han tar sig till få lägen och när han väl kommer dit har han avslutat relativt svagt. Lite oroande är att just detta fenomen finns i hans statistik från tidigare klubbar. Vi får hoppas att Zach kan utveckla detta till nästa säsong, görs det kommer vi ha en otrolig spelare på högerkanten 2022.


Erik Ring

Erik Ring har haft en otrolig utveckling från en statistiskt sett svag höst 2020. Under de 863 minutrarna han har fått spela har han varit bra defensivt. Målmässigt har det tyvärr inte blivit mycket av det roliga, vilket är synd med tanke på att han öste in mål i u19 (då han ioförsig spelade anfallare om jag förstått rätt). Erik har slagit bra inlägg och strax över snittet xA. Hoppas Erik Ring kan fortsätta ta steg till nästa säsong!

Tom Strannegård

Tom har endast fått 990 minuters speltid i år, 550 av dem har varit i botten av Superettan med Vasalund vilket är viktigt att ta med sig när man tittar på spidern. Defensivt har det sett bra ut och även ganska bra passningsmässigt. Förutom det verkar Tom ha en bra bit kvar innan han på riktigt kan konkurrera i Allsvenskan. Likt Saku sitter Tom på ett kontrakt som går ut i december 2022 vilket innebär att det sannolikt kommer behöva tas ett beslut huruvida vi tror på Tom eller inte.

Filip Rogic

Filip Rogic har i år slitit en hel del med skador vilket har påverkat hans speltid. När väl Rogic har fått spela har han fått spela på lite olika positioner vilket ska tas med när man tittar på Rogic statistik. Likt förra året gör Rogic ett stort jobb i defensiven och gör det väldigt bra. Passningsmässigt har det också sett bra ut. Offensivt har han varit mindre lyckad, vilket till stor del skulle kunna påverkas av att han fått spela en hel del som innermittfältare. Rogic gjorde två mål på 1,05 xG vilket gör att hans mål per xG blir väldigt högt, något som vi dock inte bör lägga särskilt stor vikt vid med tanke på det begränsade urvalet.

Nicolas Stefanelli

Stefanelli var troligen vår bästa spelare i den offensiva tredjedelen under säsongen.Har i den här uppställningen satt upp Stefanelli som anfallare även fast det skulle kunna gå och argumentera föra att han spelade till stor del som offensiv mittfältare. Stefanelli gjorde ett otroligt bra jobb i defensiven säsongen, det är som ni ser där han stack ut jämfört med toppanfallare i serien. Kring de andra metricsarna ligger han kring snittet eller något över bland topp 10 forwards i Allsvenskan med undantag mottagna långbollar per 90, vilket inte är särskilt konstigt med tanke på att Stefanellis roll inte har varit att agera “target”.

Nabil Bahoui

Även Nabbe har varit lite flytande i sin positionering vilket har gjort det svårt att bestämma vilka jag ska jämföra Nabbes statistik med, jag bestämde mig dock att likt Stefanelli klassa Nabbe som anfallare. Gjorde en ganska bra säsong, även fast vi som sett Nabbe innan korsbandsskadan kanske vill ha ännu mer utav honom. Bra i defensiven (vilket verkar vara något genomgående för AIK spelare i år). Offensivt har Nabbe varit målfarlig men inte särskilt lyckad i passningsspelet med få xA och lyckade pass till straffområdet.

Bojan Radulovic

I början av säsongen fick Bojan en hel del speltid, men desto längre säsongen gick desto mindre speltid blev det. Statistiken är rätt så talande, sämre eller klart sämre statistik än snittet för topp 10 forwards i Allsvenskan på alla metrics förutom en, på huvudet är Bojan riktigt bra.

Henok Goitom

2021 blev Henok Gotítoms sista säsong i AIK tröjan och på fotbollsplanen. Hans statistik är skrämmande likt förra höstens. Aningen bättre än snittet på huvudet men annars aningen svagare. Målskyttet och progressiva löp är något som försämrats något jämfört med förra hösten. Väldigt kul att se att när väl Henok dribblar så lyckas det. Jag och resten av 2091-redaktionen vill tacka Henok för hans fantastiska tid på planen i AIK och hoppas den blir minst lika bra på sidan av planen.


 
Lukas Berglund