Statistiska spelaranalyser AIK dam – säsongen 2021

 

Återkomsten i Damallsvenskan slutar med 20 poäng och en tionde plats i tabellen. Endast en poäng bakom Djurgården och 11 poäng bakom Hammarby (som vi kom före i Elitettan). I det stora hela var truppen ungefär densamma 2021 som 2020. Den största förändring skedde på bänken när Maiju Ruotsalainen och Anne Mäkinen tog över efter Robert Lison Svanström och Caroline Sjöblom. AIK var under säsongen väldigt skadedrabbat, främst i anfallet där knäskadorna tyvärr stod som spö i backen. 

Jag har tittat på de spelare som spelat minst 400 minuter och jämfört dem med snittet för given position (till skillnad från vad jag gjorde för herrarna då jag jämförde med snittet för topp 10 spelare på positionen. Detta då spelarnas statistik påverkas av positionen i tabellen). 

Statistiken kommer från wyscout, instat och FBref.

Förklaring av begrepp:

Expected goals (xG): Antalet mål en spelare förväntats göra baserat på kvalitén och kvantiteten på de målchanser denne spelare haft. Baserat på historisk data.

Expected assists (xA): Antalet assist en spelare förväntats göra baserat på kvalitén och kvantiteten på de målchanser denne spelare assisterat till. 

Expected goals against (xGA): Insläppta xG.

Innan genomgången för spelarna kommer här en kort summering för hur AIK presterade sett till xG. Grafen nedan visar hur laget presterade målmässigt och xGmässigt för enskilda omgångar. Exempel: första omgången spelade AIK 1-1 mot Växjö (ingen blå stapel eftersom målskillnaden blir 0) men sett till xG (orange stapel) skapade Växjö drygt 2 xG mer än AIK. Den gråa linjen är differensen mellan målskillnaden och xGskillnaden sammanlagt efter given omgång.

Målskillnad=Antal mål som AIK gör minus antal mål som AIKs motståndare gör. (skala vid vänster axel)  
xGskillnad=Antal förväntade mål (xG) framåt för AIK minus antalet förväntade mål för AIKs motståndare. (skala vid vänster axel)         
Aggregerad målskillnad - xGskillnad = Målskillnad-xGskillnad ihopsamlat till given omgång. Ex, efter 10 omgångar har AIK drygt 6 högre målskillnad än xGskillnad. (skala vid höger axel)

Intressant att titta på i denna graf:

  • Vid omgång 6 var AIKs aggregerade målskillnad-xGskillnad + 10 vilket var det högsta AIK hade under säsongen.

  • Laget hade en prestations svacka mellan omgång 4a och 10, där laget bland annat åkte på rejäla käftsmällar: 0-7 mot Rosengård och 10-0 borta mot Häcken.

  • Säsongen avslutades med drygt +8 målskillnad-xGskillnad, dvs AIKs målskillnad borde varit 8 mål lägre. Hade vi tur som klarade oss kvar? Mycket som tyder på det. 

  • Endast tre matcher hade vi en högre xGskillnad än vår motståndare och samtliga dessa var xGskillnaden väldigt låg.

Nu till spelarna. Vi börjar med att kolla på lite så kallade “On-Off stats”. FBref, en internationell sida för fotbollsstatistik, definierar On-Off stats så här:

” Net goals per 90 min while the player was on the pitch minus net goals allowed per 90 minutes by the team while the player was off the pitch.”

Det vill säga måldifferensen för laget när spelaren var på, kontra av, planen. Det som i ishockey kallas för “plus-minus-statistik”.

Det som bör tas i beaktning när man tolkar On-Off stats är hur stor andel av de spelade minuterna olika spelare har. Om en spelare har spelat extremt stor eller liten andel av minuterna blir siffran väldigt osäker. Ett tydligt exempel är Milla-Maj Majasaari som har spelat 91,9% av tiden i Damallsvenskan, hon har extremt hög On-Off statistik på grund av att hon inte stod i mål i 10-0 förlusten mot Häcken. De spelarna som är mest intressanta att titta på blir därför de som ungefär har spelat lika mycket om de suttit på bänken samtidigt som vi tar med att just de stora förlusterna mot Rosengård och Häcken kan påverkas spelarnas statistik väldigt mycket.

Aningen svåranalyserad tabell eftersom det inte är många som antingen spelat väldigt mycket eller väldigt lite. En intressant sak är att titta på Konya Plummer som har högst poäng per match, hennes närvaro på planen verkar påverkat laget väldigt positivt.

Målvakter:

Milla-Maj Majasaari

Majasaari gjorde ett otroligt bra år i AIK under 2020 och var en stor anledning till att laget vann serien. Även 2021 har Majasaari gjort det väldigt bra. Lite svagare i det långa spelet med fötterna. De resterande parametrarna har däremot Majasaari gjort det bra, aningen över snittet i räddningsprocent, xGa/mål samt i luften. Hon har varit tvungen att göra många utrusningar vilket tyder att motståndarlaget ofta tagit sig förbi vår backlinje.

Ytterbackar:

Hallbera Gísladóttir

Den erfarna Gisladottir värvades inför säsongen, i bagaget hade hon hela 117 A-landskamper med Island vilket troligtvis var en bidragande anledningen till att hon under stora delar av 2021 bar kaptensbindeln. Spelmässigt har det dock inte blivit särskilt lyckat vilket sannolikt renderat i att Gisladottir inte får förlängt kontrakt. Svagare än snittet på samtliga parametrar förutom passningssvårighet, det var dock inte särskilt många av Gisladottirs passningar som gick fram vilket vi ser på passningsprocenten.

Caroline Murray

Murray spelade under säsongen både som högerback samt aningen högre upp i planen som högermittfältare/winger vilket ska tas med när man läser Murrays statistik. Med Murrays position i beaktning tycker jag hon gjorde en fullt godkänt insats i defensiven. Offensivt lyckades hon med många aktioner, främst dribblingar och progressiva löp. Hon hade dock svårt att konvertera det till egna målchanser eller målchanser åt lagkamraterna.

Linda Hallin

Linda Hallin har tidigare år spelat innermittfältare men har i år fått vikariera mestadels som högerback. En svår uppgift då vi ofta varit tillbakapressade. Linda har slitit lite med defensiven men varit målfarlig och slagit bra inlägg.

Matilda Rosqvist

Gjorde ett undantag till 400-minuters regeln för att få med Matilda. Likt Henok Goitom lägger tidigare lagkapten Rosqvist skorna på hyllan efter 2021-säsongen. Vi på 2091 vill tacka Matilda för hennes insatser i AIK-tröjan. Matilda fick endast spela 353 minuter under säsongen vilket bidrar till mindre signifikant statistik.

Mittbackar:

Hannah Davison

Amerikanskan Hannah Davison kom till laget i mars. Hon har under säsongen varit en av lagets bästa spelare. Otroligt duktig och viktig i defensiven, där hon också hade väldigt mycket att göra. Med bollen har inte Davisson varit lika lyckad som i defensiven. Det gäller framförallt i passningsspelet. Där finns det utvecklingspotential.

Evenlina Finndell

Evenlina Finndell var skadad en hel del under säsongen, något som bidrog till att det endast blev 1082 minuter på planen. Väl där var hon bra i defensiven och får godkänt offensivt med många lyckade offensiva aktioner.

Konya Plummer

Konya Plummer värvades i somras in för att stärka en skadedrabbad defensiv. Hon blev inte spelklar förrän ett tag in på hösten och spelade därför endast 567 minuter. När hon väl spelade gjorde hon det otroligt bra. Otroligt snabb vilket hjälper henne både defensivt och offensivt. Huvudspelet är ett litet frågetecken, men förhoppningsvis beror hennes förhållandevis låga vinstprocent där snarare på grund av få nickdueller, än något annat.

Jennie Nordin

(Statistik från Jennies år i Piteå)

Den tidigare AIK-spelaren och AIK-legendaren Krister Nordins dotter Jennie Nordin är klar för AIK till 2022-säsongen. Vad kan vi då förvänta oss av henne? Jennie är en väldigt nickstark spelare. Vilket både är användbart defensivt men också som ett vapen i offensiven. Utöver huvudspelet ligger Jennie kring snittet i de flesta parametrarna. 

Defensiva/centrala mittfältare:

Emma Santamäki

Emma Santamäki som under 2020 mestadels spelade i backlinjen har under 2021 spelat som defensiv mittfältare. Hon har gjort det bra defensiven och relativt bra i passningsspelet men tyvärr inte skapat särskilt många farligheter framåt.

Honoka Hayashi

Honoka var under 2021 sannolikt den bästa spelaren i AIK. Hon saknades väldigt mycket när hon var på OS med det japanska landslaget. En väldigt komplett mittfältare utan några riktiga svagheter. Ligger kring snittet på de flesta parametrarna men sticker ut i passningsspelet där hon är otroligt duktig. Honoka är också väldigt målfarlig, hon stod för 2 assist och fyra mål där ett av målen var en riktig frisparkspärla mot Örebro, se målet här.

Sara Nordin

Sara Nordin är ytterligare en spelare som har slitit med skador under säsongen. När hon var skadefri var hon dock väldigt bra. Otroligt nyttig i defensiven och bidrog i offensiven, främst med sitt passningsspel.

Wingers/offensiva mittfältare:

Rosa Kafaji

Supertalangen Rosa Kafaji gjorde sin första Damallsvenska säsong 2021. Under året fyller hon 18-år (!) men trots den låga åldern gjorde hon en bra säsong ifjol. Många lyckade defensiva aktioner och passningsbrytningar. Men det är inte i defensiven som Rosa har störst potential, utan i offensiven. Många lyckade offensiva aktioner per 90 spelade minuter. Hon är målfarlig och dribblar väldigt ofta. Aningen svagare i passningsspelet. Personligen tycker jag det är mycket tråkigt att vi inte får se Rosa i AIK-tröjan kommande säsong. I stället kommer få se henne som motståndare då hon sålts till Häcken.

Jenny Danielsson

Under 2020 var Jenny Danielsson troligen Elitettans bästa spelare. Hon var en stark orsak till att Adelisa Grabus vann skytteligan. Hon kom konstant förbi på sin kant och serverade gång efter annan någon lagkamrat, om hon istället valde att avsluta gjorde hon det ofta i mål. Året i Damallsvenskan har tyvärr varit tungt för Jenny. Jag skrev i förra årets genomgång att Jennys defensiv möjligtvis är ett frågetecken, detta har blottlagts i år då hela laget fått spela mer försvarsspel än anfallsspel. Offensivt är Jenny fortfarande bra på att dribbla och ta sig förbi, men har inte alls hittat någon att servera assist till. 

Anfallare:

Kaisa Collin

Kaisa Collin presenterades den 2 augusti. En stor anledning till värvningen var sannolikt den otroliga skadeproblematiken som drabbat truppen – anfallet i synnerhet. Under de 605 minuterna som Kaisa spelat har hon kämpat väl i defensiven och gjort det okej offensivt. Mottagit många långbollar och gjort det bra i det “lätta” passningsspelet.

Nora Rönnfors

Nora Rönnfors kom från Jitex inför säsongen 2021 och var den som öppnade målskyttet för laget i Damallsvenskan. Efter halva säsongen åkte Nora på en korsbandsskada vilket gjorde att det endast blev 577 minuter för Nora. Under den speltiden var hon målfarlig och bra i targetspelet. Hon är dock aningen svag i det defensiva spelet. Vi hoppas att Noras rehab går bra och att hon kommer tillbaka starkare än någonsin.

2091 ger löpande ut texter om olika AIK-ämnen. Följ oss gärna på Facebook och Twitter för att ta del av våra artiklar när de publiceras.

 
Lukas Berglund