Robert Falck om tiden som ordförande i AIK Fotboll

 

Hej Robert Falck, avgående ordförande i AIK Fotboll. Hur är läget? 

Bra tack!

Vad är det vackraste respektive det fulaste med AIK Fotboll? 

Det vackraste är så klart vårt klubbemblem. Det fulaste är Skytteholms IP, med bedrövliga faciliteter för våra lag som tränar och spelar där. 

Vad är det största med AIK Fotboll? 

Engagemanget. Det är ett otroligt engagemang runt hela AIK. 

Hur känns det att din tid som ordförande för AIK Fotboll snart tar slut? Var det ditt eller valberedningens beslut att du skulle lämna? 

Det är blandade känslor. Det känns delvis skönt då det är ett slitsamt uppdrag. Men jag kommer också att sakna det. Det var helt och hållet mitt eget beslut som jag gick ut med i media för ett halvår sen. 

Hur skulle du beskriva din ledarskapsstil? 

Egentligen ska nog andra göra det. Men jag tycker att jag är målinriktad och förutsägbar. Det senare är viktigt då det inte är bra med en ordförande som fladdrar fram och tillbaka. Jag har också varit noggrann med att vi inte ska vara en operativ styrelse som lägger sig i tjänstemannabeslut ute i organisationen. Det har varit ett problem i AIK Fotboll innan jag tillträdde. 

Innan vi tar de mer övergripande frågorna tror jag många undrar om försäljningen av Jonah Kusi-Asare. Varför valde AIK att sälja honom för en nettointäkt under 40 miljoner kronor? Så som transfersmarknaden utvecklats finns det anledning att tro att vi hade kunnat få större sportslig utväxling av Jonah men också större pengar. Då tänker jag på spelarens profil och egenskaper. 

Är du säker på det? Vi har fått ett bra bud. Vi valde att sälja för att vi behöver pengar. Likviditeten behöver stärkas. Men det är också centralt att spelaren själv velat få till transfern. Det är stort att få komma till Bayern Munchen. 

Hur fungerar det när AIK signerar och säljer spelare? Är det alltid styrelsen som behöver ge grönt ljus eller har sportchefen fria tyglar? Har affärens storlek någon betydelse för när sportchefen har fria tyglar? Kommer VD in i bilden också?  

Det är alltid VD som är föredragande och lägger förslaget till styrelsen. Sportchefen är med för att föredra köp eller sälj. Innan dess är det ett samarbete och dialog mellan flera olika nivåer i klubben. Styrelsen säger nästan aldrig nej. VD, sportchef och finanschef vet vilken prisnivå av spelarförvärv vi har råd med. Vi hamnar inte i situationer där styrelsen behöver köra över tjänstemän. Styrelsen behöver bara godkänna de större affärerna, annars ligger beslutet på delegation hos VD. 

När ni under åren sagt nej till sportchefens äskanden, vad har varit den vanligaste anledningen? 

Under mina fem år har det hänt vid något enstaka tillfälle, utan att jag vill gå in på mer detaljer. 

Om vi går tillbaka till när du tillträdde i styrelsen. Ett stort medlemsinitiativ uppstod i mars 2018. Runt 1000 medlemmar var på plats i Solnahallen varav minst 700 ville se en ny riktning för klubben. Valberedningen och styrelsen byttes ut. Eric Ljunggren blev ny ordförande i AIK FF. Bara några dagar senare så dröjde dock Per Bystedt sig kvar som AB-ordförande med hjälp av teknikaliteter. Hur upplevde du det första året, då herrlaget också vann SM-guld? 

Vad gäller herrlaget var det fantastiskt. Det som var extra roligt var att vi fick ge Lennart Johansson guldet innan han avled i juni 2019. Både Eric Ljunggren och Per Bystedt var skickliga. 

Är AIK Fotboll på en bättre eller sämre plats än när du tillträdde? Varför? 

Menar du geografiskt har vi i alla fall tagit stora steg för herrar A i och med den nya träningsanläggningen. Om du menar verksamhetsmässigt så skulle jag vilja svara att vi har all time high på marknadsintäkter och publikintäkter. Det är fler barn och ungdomar i kö för att spela än vi faktiskt kan sysselsätta. På så vis är AIK en mycket attraktiv klubb. Representationslaget för damerna gör det bra, helt enligt strategin vi tagit fram. Det som inte är tillräckligt bra är representationslaget för herrarna. De har inte presterat på den nivå vi har som målsättning och avsatt resurser för. 

Vad har du ägnat mest av din tid som ordförande åt? 

Mycket tid har gått till att träffa medlemmar. Men också till alla sammanhang man ska delta i. SEF-möten som jag kommer ifrån nu. SvFF. EFD. RF-SISU. Men den kontinuerliga kontakten med VD/klubbdirektör har också tagit mycket tid i anspråk. Att förbereda och genomföra möten tar också sin tid i anspråk. Agendamässigt så är det ekonomin som upptagit störst del av min tid. Det har varit ett ansträngt ekonomiskt läge. Det är viktigt att framhålla att vi under halva min tid som ordförande har haft en pandemi i Sverige vilket påverkat AIK dramatiskt på flera olika sätt, inte minst ekonomiskt. 

Vad önskar du att du hade kunnat lägga mer tid på? 

Jag hade velat vara ute i våra verksamheter mer. Inte minst på ungdomssidan. Om man är ordförande för en så pass stor klubb som AIK så behöver man förstå vad det är för förening. Då är verksamhetsbesök det bästa. 

Vad har överraskat dig? 

Det stora massmediala trycket. Där vi alltid är i fokus i samtliga sportkanaler. 

Vad har gjort dig besviken? 

Egentligen ingenting förutom ett antal småsaker som jag inte vill gå in på. Visst kan man känna besvikelse ibland. Och sen givetvis att herrlaget inte presterat på den nivå som vi borde.

Hur står sig AIK Fotbolls ekonomi i februari 2024? 

Ekonomin är i grund och botten väldigt stark. Det är dock vissa problem med likviditeten. 

Varför blev vi tvungna att sälja Jonah för att stärka upp kassan - är det inte ett tecken på att ekonomin är sårbar? Även om omsättningen har ökat?

Likviditet är alltid ett problem, det vill säga att AIK ska ha ett visst antal kronor på ett givet datum. För att kunna betala ut löner och skatter med mera. Det har vi alltid klarat under min tid, och vi har aldrig släpat efter. För många fotbollsklubbar är det ett stort problem. Trots att ekonomin i grund och botten är god och sund. Här måste jag också uttrycka min tacksamhet till Den Svarta Massan som har varit till stor hjälp. 

Finns det någon anledning till att vi inte skulle kunna ha en halv miljard i eget kapital och en kassa på 100 miljoner?

Just nu är det egna kapitalet på runt 50 miljoner vilket inte är dåligt. Men visst ser jag avundsjukt på Malmö FF som faktiskt har det. Pengar innebär alltid frihet. 

Hur mår AIK:s damlag inför återkomsten i Allsvenskan, vad är en realistisk målsättning för damlaget och hur jobbar ni för att ta er dit?

Vi har tagit fram en ny strategi för damerna som varit lyckosam i och med att vi gick upp direkt igen. En huvudtanke är att satsa på akademin för att få fram fler spelare från de egna leden. Självklart ska vi också ta in toppspelare utifrån också som höjer nivån och bidrar som inspirationskällor. När jag pratar med Jesper Björk, chefstränare, så säger han att vi har ett lag för mitten av damallsvenskan. 

AIK Ungdom, hur mår vi där? Har vi klarat av att hantera att Leif Karlsson gick i pension?

Ja, det har vi, inte minst nu när vi anställt Jonas Hägerhäll som ny föreningschef. AIK Ungdomsfotboll har utmaningar. Den största utmaningen är att få tillräckligt med träningstider. Vi har lika många barn och ungdomar i aktivitet som vi har i kö. Vi utbildar gärna tränare och ledare. Men vi måste ha hjälp av Solna stad för att få fram fler träningsytor. Det kan vi inte fixa själva. Det har tillkommit planer i Solna men befolkningen har vuxit kraftigt också. Bristen är fortfarande akut.  

Det pågår en stor debatt om tidig selektering av talangfulla fotbollsspelare. AIK har valt en annan väg än övriga fotbollsklubbar sedan några år tillbaka då vi valt att inte toppa lagen och värva spelare under 13. Kommer vi fortsatt vara konkurrenskraftiga? Från tid till annan höjs röster om att AIK U tappar. 

Vi selekterar inte innan 13 och det är något vi är stolta över. Jag delar inte uppfattningen om att AIK U tappar i konkurrenskraft. 

Vad är syftet med AIK Ungdom som du ser det? 

Det finns två. Det ena är att pojkar och flickor ska få spela fotboll. Det är viktigt för samhällets utveckling. Det andra är givetvis att vi får fram bra herr- och damspelare till A-lagen. Som kan säljas och vara med i våra landslag. 

Har det funnits tillräckligt med fotbollskunskap i styrelsen? 

Ja, det har funnit tillräckligt med kunskap. Det har alltid funnits minst två ledamöter som kommer från sporten. Sen kan man diskutera om styrelsen ska besitta den kunskapen eller om det först och främst är tjänstemannaorganisation som ska göra det. I organisationen finns det väldigt mycket fotbollskunskap. Styrelsens uppgift är i grund och botten trefaldig. Den ska tillsätta och avsätta VD/klubbdirektör, vilket jag hoppas inte ska behöva ske igen på länge. Den andra är att vi gör rätt för oss juridiskt, exempelvis utbetalningar av skatter, avgifter och löner. Den tredje är att peka ut en långsiktig riktning och våga hålla fast vid den. 

Behöver en ordförande i AIK Fotboll ha djupa kunskaper om fotboll och inte minst AIK:s del av fotbollens ekosystem? Känslan utifrån är att det finns många ledamöter som har fina cv:n och civila karriärer men att få kan föra trovärdiga resonemang om vad som krävs för att konkurrera i toppen av Allsvenskan över tid. 

Ordförande måste förstå AIK:s viktiga roll i svensk fotboll. Ordföranden måste också förstå AIK:s sammanhang i den svenska fotbollsrörelsen. 

Vad utmärker de klubbar som lyckas i sina ligor och i Europaspelet enligt dig? Både i Sverige och internationellt i jämförbara länder och ligor. Exempelvis Molde, Bodö/Glimt, HJK Helsingfors, FCK och Midtjylland? 

Pengar krävs för att uppnå sportsliga resultat i internationell fotboll. Det handlar om att ha råd. Korrelationen mellan pengar och sportsliga resultat är välbelagd. Jag ska inte recensera andra lag men däremot kan jag säga att det handlar om att vinna fotbollsmatcher för att komma ut i Europa. Bara under mina fem år som ordförande har ersättningarna radikalt ökat. Så det är extremt viktigt att vinna nationellt för att komma ut dit. 

Om jag säger att Allsvenskan är den liga i hela fotbollseuropa som kanske tydligast underpresterar utifrån sin potential, vad säger du då? 

Jag vet att vissa tycker det, men jag håller inte med. Av det enkla skälet att det är svårt att mäta vad det betyder att underprestera i förhållande till andra ligor. Jag vill inte på något sätt förringa allsvenskan. Men visst, vi borde ligga högre än vår nuvarande 24:e plats på UEFA:s ligaranking. 

Om jag sedan går vidare och säger att AIK är den klubben som kanske tydligast underpresterar sin potential i en av de ligor som underpresterar sin potential mest, tycker du att jag är elak då? 

Vi har anledning att vara självkritiska till att herrar A inte har presterat på den nivå vi velat. Det är helt uppenbart. Att jämföra AIKs prestationer med andra ligor och andra lag vill jag inte göra, den jämförelsen är för komplex. Vi har haft målsättningen att bli rankade topp 100 i Europa. Nu är vi knappt topp 200. Herrar A har tydligt underpresterat i förhållande till resurserna vi avsatt och de konkreta målsättningar vi satt upp. Men det här handlar om människor. Alla värvningar kan inte lyckas. Då menar jag i första hand spelarrekryteringar men också organisationen runt laget. Det är inte som att köpa och sälja bilar. 

Ett hett samtalsämne runt svensk fotboll är unga spelare och försäljningar. AIK har genomgående haft en av herrallsvenskans högsta snittåldrar. Spelar det någon roll? 

Ja, det spelar roll. Så klart. Men viktigast för oss är att vi vinner fotbollsmatcher för att komma topp 3 i Allsvenskan och ta oss ut i Europa. 

Även under Thomas Berntsen, som rekryterats till sportchefsrollen efter att det nya visionsarbetet kommit på plats (som bl.a. innehåller målsättningen att vi ska ha minst 3 övergångsspelare i startelvan), har vi mestadels lagt pengar på spelare närmare 30 år. Hur har dialogen i den frågan sett ut mellan styrelsen och Berntsen? 

Den dialogen har varit uppe. Man ska komma ihåg att vi hade ett prekärt läge 2023 där högsta prioritet var att hålla oss kvar i Allsvenskan. Rent ekonomiskt innebär yngre spelare större möjligheter att sälja och de har oftast också lägre löner. Jag vill inte gå in på konkreta diskussioner om vi försökt få Berntsen att värva yngre eller inte. Jag tror vi har 13 spelare i truppen som är så kallade övergångsspelare just nu. Så yngre spelare råder det ingen brist på. 

Det är sant att vi har många unga spelare, men det är inte jättemånga som konkurrerar om startplatserna. Det är på de äldre vi spenderar stora pengar. Istället för att köpa yngre spelare så tar vi in 30-åriga bosmanspelare som får dyra kontrakt. 

Sportchef Thomas Berntsens resonemang är att vi just nu behöver vi bygga ett fungerade lag som vi sedan gradvis slussar fler övergångsspelare in i. Jag stöttar det resonemanget till fullo. Men på sikt så behöver vi lägga en större andel av spelarbudgeten på yngre spelare som vi kan utveckla och uppnå sportsliga framgångar med. AIK är inget farmarlag och heller inte någon bank. 

Nu till den tunga frågan om VD/klubbdirektörstillsättningar. När du tillträdde var Håkan Strandlund tillförordnad VD efter att Mikael Ahlerup lämnat. Sen utsåg ni i styrelsen Jens T Andersson som ny VD sommaren 2018 - då var dock Per Bystedt kvar som ordförande i AIK Fotboll AB. Jens T Andersson satt kvar i knappt 1,5 år fram tills jul 2019. Därefter lämnade han och Björn Wesström befordrades till VD i april 2020. BW, likt Jens, satt på posten i cirka 1,5 år innan han drog ner till Danmark. Därefter kom Manuel Lindberg in från BP för att sedan krascha efter det berömda dubbla roller-halvåret. Sedan dess är Fredrik Söderberg ordinarie VD efter en period som tillförordnad. Det är styrelsens kanske allra viktigaste uppdrag är att tillsätta vd och sedan tillse att den personen jobbar med att implementera strategin som styrelsen pekat ut. Hur nöjd är du med hur din styrelse lyckats med det under dessa år? Varför?

Nu är det väldigt viktigt att komma ihåg att ingen av de du nämner har fått sparken. Jens gick till SEF som ordförande. Björn gick till Odense som sportchef. Manuel sa upp sig. Vi har inte sparkat någon. Däremot så tycker jag utifrån ett klubbperspektiv att det inte är bra att ha många VD:ar. Vi hade behövt ha större kontinuitet på VD-positionen, vilket jag verkligen hoppas att vi nu ska ha med Fredrik i spetsen.  

Varför har VD-stolen varit en katapultstol i AIK? Kan ni i styrelsen ta på er något av det? 

Det är en jättesvår roll som är direkt avhängig sportsliga resultat. I många klubbar är det stor omsättning på VD:ar. Det är klart att det skulle vara önskvärt att man sitter under en längre period än vad som varit fallet. Enligt min uppfattning ett generellt problem i Sverige på högsta elitnivå där resultaten avgör. Styrelsen är direkt ansvarig för tillsättningarna. Samtliga av de VD:ar du nämner har vetat om förutsättningarna i AIK när de har erbjudits jobbet vilket har bland annat har inneburit begränsade ekonomiska ramar. Styrelsen har inte på något sätt skönmålat förutsättningarna. 

Varför har det dröjt så länge innan dealen med den nya träningsanläggningen kommit på plats? 

Det är en målsättning som varit högprioriterad sedan jag blev ordförande. Nu är vi äntligen mål med den uppgörelse som projektledaren Daniel Norlander jobbat så hårt för. Skälet till att det tagit tid är att Solna är mycket tätbebyggt och att det därmed är svårt att få plats med en anläggning som möter våra krav. Lagstiftningen och kommunala detaljplaner gör att det blir ett svårt pussel att lägga. Men det känns fantastiskt roligt att säga att vi är i mål. 

Många AIK:are dras med devisen “ingen politik” inom klubben. Håller du med? 

Ja, det håller jag med om. Ingen partipolitik ska bedrivas inom klubben. Men AIK påverkas av och ska självklart påverka de folkvalda. Annars hade vi inte kunnat få denna träningsanläggning i Solna. Det är två olika frågor. 

Om vi pratar lite om hur det är att jobba för AIK. En starkt bidragande anledning till styrelseskiftet 2018 var trakasserier på f.d. förtroendevalda och anställda. Vad finns det att säga om förtroendevalda och anställdas arbetsmiljö idag jämfört med tidigare? 

Vad gäller tjänstemannaorganisationen så görs det varje år arbetsmiljöundersökningar som visar att vi har hög trivsel och överlag en god arbetsmiljö.  

Hur har påverkan från supportrar och medlemmar varit - har du fått ta emot hot eller alltför aggressiv kritik? 

Jag är den ordförande som har suttit längst i modern tid, och jag har aldrig blivit utsatt för några former av trakasserier eller hot. Det är viktigt att alla medlemmar tar till sig det så att man inte får en felaktig bild. 

Om vi gör ett medskick framåt, vad ska AIK Fotboll fokusera på för att bli framgångsrika kommande år? 

Fokusera på omsättning och lönsamhet. Att ha råd att investera i den sportsliga verksamheten. 

Vad tror du om att börja arvodera styrelsen? Tanken slog mig att det skulle kunna förbättra medlemmarnas förmåga till ansvarsutkrävande. Även om det finns något fint i att det är ett ideellt uppdrag. 

Jag tycker det är en jättesvår fråga. Konsekvensen av en arvodering är att man då ska gå ner i arbetstid från sitt huvudjobb. Det kan och vill inte alla. Så ska man arvodera så får man hitta ledamöter som kan lägga arbetstid på AIK. Därmed skulle det kunna bli svårare att hitta lämpliga ledamöter till styrelsen. 

I samband med nyheten att du inte kandiderar igen var du tydlig med att styrelsen varit för stor till antalet. Vill du utveckla varför du tycker det? 

Att ha elva personer är en för stor grupp. Jag tycker att fem eller max sju ledamöter räcker gott och väl. Då kan man lättare ha kontinuerlig kontakt med respektive ledamot som ordförande. Det är en åsikt jag har framfört till valberedningen varje år jag stått till omval men inte fått gehör för. 

Vad skulle du ge för tips till den kommande ordföranden? 

Koncentrera dig på ekonomin i klubben. De sportsliga förutsättningarna för all verksamhet i klubben är direkt avhängig till de ekonomiska förutsättningarna. Allt från ungdom till a-lag på både herr- och damsidan. 

Ser vi dig på Strawberry Arena eller på Skytteholm framöver måntro? 

Jag kommer givetvis att synas frekvent på både Skyttan och Jordgubben framöver. 

Tack till dig och övriga avgående ledamöter för att ni har lagt så många år och så många timmar på ideellt arbete för vår klubb!

Tack själv för intervjun och tack till alla medlemmar för dessa år!

 
Ludvig Broomé