Har identitetsfokuset gått för långt?

 

AIK Fotbolls herrlag har det senaste decenniet präglats av ett identitetstänk som till stor del byggts på att vara en lokalförankrad och akademisatsande verksamhet. Identiteten har redan blivit ett återkommande tema i spelartrupper och ledargrupper - och det har till stora delar alltså redan formats därefter.

 I mars släppte AIK Fotboll visionsdokumentet där denna identitet förtydligades på precis det sätt som vi lärt känna nutidens herrlag.

I dokumentet beskrivs följande punkter som ”essensen av vår identitet":

•   ”Vi är en fotbollsklubb. Fotbollen står alltid i centrum för det vi gör och vi enas kring den.

•   Vi har en tydlig geografisk hemvist. AIK Fotboll är en Stockholmsklubb med Norrort som verksamhetsområde.

•   Vår barn- och ungdomsverksamhet är central för våra framtida representationslag. Vi bygger våra elitlag med egenfostrade spelare som grund.

•   Vi manifesterar en tydlig värdegrund som ser människan främst. Det ”allmänna” i vårt namn står för inkludering. Vår identitet gör skillnad även utanför fotbollsplanen”

Inför halvårsmötet, där visionsdokumentet ska presenteras ytterligare, vill jag öppna för skäl att ifrågasätta punkterna om lokalförankring och egenfostrade spelare. I synnerhet om punkterna, som de har utformats, har tillräcklig kraft för att leda AIK till det som i mitt tycke borde vara klubbens främsta identitet och målbild - att bli Sveriges mest framgångsrika seniorklubb.

. . .

 I visionsdokumentet finns följande framtidsvision:

”Vi ska vinna titlar, men aldrig bara, utan alltid med vår identitet. Vi är Allmänna Idrottsklubben i allt vi tar oss för. Från U till A. På läktare och gräs. I omklädningsrummet och i samhället. Vi är Allmänna Idrottsklubben. Vi vinner med vår identitet.”

 ”AIK Fotboll är ett naturligt topplag i allt nationellt tävlingsspel. I seriespel ska AIK Fotboll alltid placera sig bland de tre främsta lagen. Målbilden avser båda AIK Fotbolls representationslag. Det är ett aktivt val att inte kvantifiera mästerskapstitlar i målbilden då detta skulle kunna leda till kortsiktiga beslut som frångår övriga principer. Att vinna ett mästerskap ligger alltid i AIK Fotbolls plan och det är enkelt att konstatera att om klubben konstant befinner sig inom de tre främsta placeringarna kommer antalet mästerskapstitlar att öka.” 

Sedan 2009 har AIK:s herrar vunnit en titel av 23 möjliga. Det är färre titlar än sex konkurrenter och lika många som ytterligare tre konkurrenter under samma tidsram. I flera av säsongerna har AIK haft relativt starka ekonomiska muskler och placerat sig bland de tre främsta i seriespel, precis enligt målen. 

Så varför har då seniorlaget inte vunnit fler titlar, tagit sig till fler gruppspel i Europa och numera tappat i konkurrens ekonomiskt?

Jag vill testa hypotesen om att detta identitetsfokus, som präglade herrlaget även innan visionsdokumentet, kan ha en liten del i det. Samt vad som i så fall talar för att det kommer förändras över tid nu när identiteten förtydligas och förstärks ytterligare.

1. ”Vi bygger våra elitlag med egenfostrade spelare som grund”

• Vad talar för att så många egenfostrade spelare håller tillräcklig kvalité?

I visionsdokumentet finns följande mål om egenfostrade spelare: 

"AIK Fotbolls spelartrupp ska bestå av minst tio spelare som fostrats i AIK Fotbolls ungdomsverksamhet alternativt i någon av AIK Fotbolls samarbetsklubbar varav tre av dessa spelar i startelvan och kategoriseras övergångsspelare.”

För att vinna titlar lär det viktigaste vara att ha en tillräckligt stark spelartrupp. AIK:s akademi är högklassig men tillhör inte de allra största i Stockholm till antal spelare och har inte de bästa faciliteterna.

Minst tio egenfostrade spelare i truppen och tre i startelvan är relativt höga siffror som kommer matchas av få konkurrenter. Så vad talar för att tio spelare från AIK:s akademi alternativt någon av samarbetsklubbarna håller tillräcklig kvalité för att vinna titlar och kvala in till Europa varje säsong? Vad talar för att tre övergångsspelare i startelvan håller tillräcklig kvalité för att vinna titlar och kvala in till Europa varje säsong? Vad blir konsekvensen annars?

I de senaste årens herrlag har flera egenfostrade och uppflyttade akademispelare av naturliga skäl haft svårt att hålla tillräcklig kvalité för dagen för att leda laget till just titlar och Europaspel.

Hur kan seniorlaget optimera möjligheten att ha de bästa spelarna för att vinna titlar och gå till Europa om de inte till högre grad letar efter spelare utifrån? Har det varit bidragande i AIK:s snåla titelframgång?

• Vad talar för att så många egenfostrade spelare inbringar tillräckligt med pengar?

Försäljningssiffrorna har ökat och AIK har på sistone haft svårt att hänga med i toppen av utvecklingen. Trots stora inkomster för Alexander Isak, som rimligen bör ses som ett extremfall, och senast Amar Abdirahman Ahmed, så har försäljningarna av egenfostrade spelare ändå inte inbringat tillräckligt för att lyfta klubben mot att ha högst kassa.

Över decenniet har majoriteten av AIK:s högsta transferintäkter kommit från spelare som inte varit egenfostrade. Detsamma gäller majoriteten av de högsta transferintäkterna i Sverige överlag.

Hur kan seniorlaget optimera möjligheten att sälja för störst summor om de inte till högre grad letar efter spelare utifrån? Har det varit bidragande i att AIK har tappat ekonomiskt?

Detta angår inte åldersstrukturer och försäljningsmål, endast om en så stor andel i de kategorierna nödvändigtvis bör vara egenfostrade.

2. ”Vi har en tydlig geografisk hemvist”

• Vad talar för att så många lokalförankrade spelare håller tillräcklig kvalité?

 I världens största sport är Stockholm en mikroskopisk spelpjäs. Historiskt har majoriteten av de bästa spelarna från den lilla fotbollsnationen Sverige inte kommit ifrån huvudstaden, där vi dessutom har stark konkurrens av andra klubbar på både seniornivå och juniornivå.

De senaste årens herrlag har stoltserat med en hög andel spelare med Stockholmsbakgrund i truppen, även bland spelare som inte varit egenfostrade. Det borde rimligtvis innebära ett extra smalt scoutingomfång för stora delar av truppen.

Hur kan seniorlaget optimera möjligheten att ha de bästa spelarna för att vinna titlar och gå till Europa om de inte till högre letar efter spelare utifrån? Har det varit bidragande i AIK:s snåla titelframgång?

• Vad talar för att så många egenfostrade och lokalförankrade ledare håller tillräcklig kvalité?

AIK:s herrlag har de senaste decenniet till stor del formats av ledare som haft en bakgrund i klubben. Herrlagets tre senaste huvudtränare och sportchefer har kommit från Stockholm med omnejd och har även verkat i klubben tidigare i sina karriärer.

Vad talar för att AIK får tillräcklig influens utifrån om en stor andel av ledarna har en skolning i klubben? Laget har exempelvis länge haft svårt att utvecklas från sin numera karakteristiska målsnåla spelstil, vilket kan vara en potentiell följd av det.

Hur kan seniorlaget optimera möjligheten att ha de bästa ledarna för att vinna titlar och gå till Europa om de inte till högre grad letar efter ledare utifrån? Har det varit bidragande i AIK:s snåla titelframgång?

3. ”Vi ska vinna titlar, men aldrig bara, utan alltid med vår identitet”

 • Vad är AIK:s huvudfokus?

För att bli Sveriges mest framgångsrika seniorklubb lär endast en identitet som leder oss mot det vara intressant. Att ha en identitet som inte leder oss mot det lär istället bli ett hinder baserat på bagatellartade principer.

Denna identitet har redan blivit ett återkommande tema i spelartrupper och ledargrupper och de har till stora delar alltså redan formats därefter. Det har givit oss väldigt starka resultat till akademin och en väldigt tydlig lokalförankring. Sett till att seniorlaget samtidigt vunnit en titel på tolv år och tappat ekonomiskt, vad talar för att den utvecklingen kommer förändras nu när identiteten förtydligas och förstärks ytterligare?

• När kan vi utvärdera resultatet?

Är AIK:s slutgiltiga målbild och identitet att bli Sveriges mest framgångsrika seniorklubb? När ska denna satsning då börja ge utdelning mot det? När kan vi annars vänta oss en ny riktning eller en mildare version av den? 

Den 4 oktober hålls halvårsmötet där visionsdokumentet ska presenteras. Att lyfta dessa frågor kan vara en möjlighet att få svar på hur seniorlagets ambition och vision ska se ut, trots att det är ett aktivt val av AIK att inte kvantifiera mästerskapstitlar i visionsdokumentet.

Jesper Åström
@
jespastrom

Detta är en opinionstext bland flera på 2091.se och uppfattningarna som uttrycks är skribenternas egna.

2091 ger löpande ut texter om olika AIK-ämnen. Följ oss gärna på Facebook och Twitter för att ta del av alla våra artiklar när de publiceras.

 
Jesper Åström